afbeelding De stilte voorbij…

In het laatste anderhalf jaar postte ik met moeite één enkel tekstje. Een tekstje om jullie een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. Ik zou en wou heel veel schrijven maar het lukte mij niet meer om de juiste woorden te vinden. Wat was de oorzaak? Corona! Het lijkt mij de gemakkelijkste manier om dit beest als zondebok aan te duiden. Dat deed iets met mij, ook al was ik niet ziek. Op alles en iedereen stond een rem. Het vrije leven stond ‘on hold’. Je kon niet relaxt ergens naartoe gaan, dus bleven we thuis. Daarbovenop kwamen nog verassingen uit de bus.

Op een mooie dag belde onze dochter dat zij groot nieuws had. Ze hadden plannen om te emigreren naar Oostenrijk met het hele gezin. Ik wist niet waar ik het had! Kon mijn oren niet geloven. Is dit een grap vroeg ik mij af. Hun huis gingen ze te koop zetten om daarna te verhuizen.

In het voorjaar vertelde onze zoon dat ook hij zijn huis ging verkopen en dus opzoek ging naar een nieuwe woonst. Ha, dat kon mijn gedachten wat verzetten, dacht ik, maar niets is minder waar… Ik maakte mij zorgen en er spookte van alles door mijn hoofd. Ik zat met honderdduizend vragen van wat en hoe en waarom. Waar konden wij hen helpen? Onze twee kinderen in het buitenland. Wat met de verhuis, de kleinkinderen, hun jobs, de verkoop, het aanschaffen van iets nieuws, de formaliteiten. Hoe begin je daar allemaal aan en dan nog in een tijd met veel belemmeringen.

Het besef dat je kinderen volwassenen zijn geworden, daar sta je niet bij stil. Je wil ze bijstaan en helpen waar het kan. Wij zijn en blijven hun moeke en vake. Ergens diep vanbinnen wist ik wel dat alles goed zou komen. Ze zijn ook niet over een nacht ijs gegaan. Het zijn zelfzekere mensen die hun mannetje kunnen staan en dat hebben ze al meermaals bewezen. Wij moeten hun handje niet meer vasthouden. Het zijn wij die nu ouder worden en hun hulp moeten vragen indien nodig. Je moet het gewoon aanvaarden. Accepteren dat je ouder wordt. Het enige dat wij kunnen doen is raad geven en een luisterend oor zijn voor de plannen die zij willen verwezenlijken.

We zijn nu enkele jaargetijden later. Iedereen is gesetteld. Onze zoon heeft een nieuwe stek gevonden en woont en werkt nog steeds in een grootstad in Nederland. Onze dochter woont nu met haar gezin in Karinthië in Oostenrijk. Mijn bezorgdheid en slapeloze nachten zijn niet nodig geweest. Maar het blijven toch je kinderen hé.

Tot de volgende.

Liefs Leentje.

6 reacties

 1. Goeie middag Leentje Blij wat van je te horen… Wat een verhaal, maar ik begrijp je zeer goed 👍 Het heeft ons leven heel erg veranderd, het onbezorgd ergens naartoe gaan is voorbij… Ik voel met je mee, maar ik kijk al uit naar je verhalen over reisjes om hen te gaan bezoeken… Natuurlijk komt het goed en Oostenrijk is ook het andere eind van de wereld niet hé… Bovendien is het er prachtig … Hou de moed erin en een warme knuffel van Lydia. 🍀👍❤️

  >

  Geliked door 1 persoon

 2. Zo Leen, mooi om te lezen, fijn dat je het zo kwijt kan.
  Kinderen zijn nu groot en wijs..hebben het van thuis uit meegekregen.
  We geloven erin en terecht..wij hebben ze zo gemaakt van wat ze nu zijn.
  Ook ik heb een verhaal…mijn zoon woonde eerst in Cambodja, nu in Thailand en daar is een mooie kleindochter geboren, bijna 5 maand is onze Marilyn. Door de corona niet kunnen gaan en hopen dit snel te kunnen doen, de papieren en inentingen, passen liggen klaar en geldig voor een 5 jaar.
  Mijn dochter woont in Brugge en daar kunnen we regelmatig naartoe of zij komen hier volgende week logeren terwijl wij dan naar het tweede verblijf gaan…
  Het leven is zo fijn,
  onze kinderen, kleinkinderen, juweeltje he!
  Fijne dag Leen, het gaat goed!
  Genieten van je ventje en alles om jullie heen!
  doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt Carine voor je verhaal. Thailand ligt nu niet aan de achterdeur. Nederland en Oostenrijk zijn ‘vlakbij’ bij manier van spreken. Hopelijk kunnen jullie vlug de baby in de armen nemen en knuffelen.
   Betere tijden zijn op komst. Fijne namiddag.

   Like

 3. Zo leuk dat je terug schrijft. Ik lees met veel genoegen de woorden die zo uit je pen rollen. Mijn kinderen wonen en werken in andere provincies. Wij moeten al afspraken maken om elkaar op tijd en stond te zien. Kleinkinderen spurten naar volwassenheid en we willen niet alles missen toch? Vele groetjes

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.